20 juni 2019

Het is stil en rustig hier in huis. Sasha is de laatste die dinsdag is weggegaan. Samen met Lobke en Faemke hebben we alles opgeruimd. De hondentent is blijven staan omdat Lobke daar graag in mag liggen. Die kan later wel opgeruimd worden. Mist ze de pups, ja mogelijk wel maar dieren gaan daar anders mee om dan wij. Het was wel zo dat ze na een wandeling wel het hondenhok, tent en puppykamer zacht kreunend bij langs liep. Samen even knuffelen en dan gaan we verder met ons leven! Faemke merken we niets van. Daagt Lobke uit om te spelen maar daar is Lobke nog niet aan toe. Lobke slaapt ook veel. Ik ook! Lekker even weer niets is heerlijk! Ik lees weer eens de Libelle!
Met de hondje gaat het allemaal super! De baasjes zijn druk bezig met het socialiseren van de pups. Socialisatie vind ik de eerste weken, maanden belangrijker dan elke dag wandelen in het bos. De dierenartsen waren ook zeer tevreden. Jan en ik hebben 10 geweldige weken gehad met de hondjes. Prachtige, gezonde en hele leuke hondjes zijn het!

16 juni 2019
Een week zonder 5 pups! Even omschakelen. Nu nog af en toe s ’nachts eruit om Sasha uit te laten. Even weer wennen. Ze slaapt nu door tot 6:00uur en dat is super. Heerlijk met haar kleine leuke dingetjes met haar buiten ons erf gedaan. Gewandeld in Norg bij de weg langs enz. En de klap op de vuurpijl gisteren is ze met me mee geweest naar Het dag van het oudere paard. Wat een heerlijke relaxte dag is geworden voor haar en mij. Na de autorit, gehele weg slapend, was het weerzien met Lobke en Faemke geweldig. Stoeien, spelen en rennen deed haar eindelijk om 10:00 uur in slaap vallen. Lobke is heel erg aan het spelen en met haar. Zal wel wennen zijn voor haar als Sasha dinsdag vertrekt. Ook voor ons zal het wennen zijn. Met de andere hondjes gaat het goed. Ze zijn bij de dierenarts geweest en deze waren zeer tevreden. Mitch moet nog even wennen aan Kenzo maar dat gaat met de dag beter. Noa en Kenzo hebben hun 1e puppytraining samen gehad. Er was zeer zeker herkennen vertelden Juliette en Petra. Skadi heeft al kennis gemaakt met haar halfzus Eefje. En vindt de rolstoel van Fleur hellemaal niet eng. Tweeke is lekker speels en een voorbeeldige baby zoals Marjon het verwoord. En Saar heeft ook haar 1e puppy training gehad, ze was de jongste, wat best wel indrukwekkend is en gelukkig veel steun kreeg van Adrie.

10 juni 2019
4 Van de 6 hondjes zijn nu naar hun nieuwe baasjes. En het gaat goed met ze. Zal allemaal even wennen zijn maar mijn gevoel zegt dat het goed gaat komen. Gebke Saar wordt morgen opgehaald en Gysje Sasha volgende week dinsdag. Het is wel een stuk rustigere geworden. Zaterdagavond toen er 3 waren opgehaald was het af en toe een gepiep van de 2 kleintjes en Lobke maar nu gaat het goed. Of het een gemis is voor Lobke lijkt het niet. De 2 kleintjes mogen nog af en toe drinken bij Lobke maar ik heb het idee dat het meer het bieden van geborgenheid is dan dat er melk uit komt. Gistermiddag nog met Gebke Saar in het fietsmandje met Lobke een stukje wezen fietsen bij de weg langs. Daarna met Gysje Sasha stukje wandelen bij de weg langs. Ze doen het super goed! Ze zijn s’avonds heerlijk bij ons in de kamer, heel gezellig! Voordat ik ga slapen laat ik ze nog even uit en in de nacht zet ik de wekker om half 4 en dan laat ik ze weer uit. Gaat al 2 nachten goed dat ze niet plassen en poepen n de puppykamer. Goed bezig!

4 juni 2019
Wat weer leuke belevenissen meegemaakt de afgelopen dagen.
Zondag, erg warm! S ’morgens wilden ze nog graag buiten zijn. Een badje met water gemaakt waar ze allemaal even in hebben gestaan. Hekel aan natte voeten hebben ze niet. Na hun middagbrokje heb ik snel de puppykamer weer klaargemaakt want ze wilden liever binnen zijn. Ze hebben de gehele middag geslapen. S ’avonds pas na 6 uur wilden ze weer naar buiten. Daarna lekker gespeeld en geslapen en om elf uur weer naar binnen. In de nacht hebben we onweer gehad een flinke donderslag deed ons rechtop in bed zitten. Het stroom bij ons was uitgegaan. Stroom weer aangedaan en bij de pups gekeken. Ze waren wat onrustig ben er even bij gebleven en binnen een paar seconden sliepen ze ook weer. Niet weer wakker geworden ondanks de donder en bliksem. Ben toen zelf ook maar weer naar bed gegaan.

Vanmorgen eerst met de pups zonder Lobke naar de dierenarts geweest om het chipnr. Te controleren en ophalen van de inentingsboekjes. Bij het reutje is het 2e balletje ook ingedaald! Ze waren zo relaxt bij dierenarts en kreeg complimenten dat ze zo voorbeeldig lief waren.
Vanmiddag zijn Liesbeth en ik met de pups in de auto naar het bos geweest. Een smal bospaadje naar de heide waar ze vooruit gingen rennen. Liesbeth en ik hadden moeite ermee om ze bij te houden. Ze waren erg zelfstandig bezig maar gingen ze te ver en we riepen ze kwamen ze gelukkig spoedig weerom. Dus ze hebben al wat geleerd!

Ben deze week begonnen om elke avond een pup uit te laten aan een lijntje bij de weg langs naar de hoofdstraat. Op de Schaapdijk komen niet zoveel verkeer langs. Ik kan twee pups doen op een avond want onderweg kom je van alles tegen. Aan het lijntje lopen is al een hele opgave. De pups vinden het kriebelen dus steeds stoppen om te krabben. Is meer overspronggedrag. Dan de mensen die je tegenkomt en allemaal oehh een aah wat schattig. Ik heb geprobeerd foto’s te maken maar een pup aan het lijntje, op het verkeer letten en dan ook nog een pup die van alles vindt onderweg! Vanavond heb ik een filmpje gemaakt van Saar, let niet bij het bekijken op dat er af en toe geen Saar te zien is! Er kwam een mevrouw op de fiets aan die stopte. Ze had een Chiwawa pup van 9 weken bij haar. Interessant voor Saar, leek op een klein ratje zonder staart. Leuk was het wel! Meer dan twee hondjes op een avond lukt niet.


31 mei 2019
Lekker druk hier en we genieten met volle teugen van de hondjes! Tijd om iets te schrijven is er bijna niet of nu lieg ik een beetje, vindt het veel leuker om pup knuffelen, of met ze spelen!  De pups zijn nu gechipt. Dinsdagochtend ga ik met ze naar de dierenarts om de boekjes te halen dit kan pas als de hondjes geïdentificeerd zijn door de dierenarts. De pups zijn de gehele dag buiten. Ze vermaken zich prima, spelen maar slapen ook veel. Ze eten nu 4x per dag brokjes en Lobke voedt ze ook nog een paar keer per dag. Ze wegen nu ong. 3kg. Zondagavond regende hier behoorlijk dus nadat ze s ’avonds brokje hadden gehad hebben we ze maar even in de paardenschuur laten spelen plassen enz. Ze waren er nog nooit geweest maar dat was zeker niet te merken. Deze week nog even naar het bos wat ook weer leuke momenten waren. De pupkamer blijft s ’nachts redelijk schoon. Geen werk van dus. Het is nu half 10 in de avond en ze zijn nog buiten. Ik ga ze even binnenhalen en lekker knuffelen! liggen nu heerlijk te slapen. Ze hebben net een pens staafje gehad voor de eerste keer en dat ging goed. Wel was het als eentje hem ophad snel bij een andere het staafje weg te jatten!

22 mei 2019
Lang niet geschreven hoe het ging maar het is echt lekker druk met komen en gaan van mensen, de pups die het liefst buiten willen zijn het bijvoeren enz. Druk maar erg gezellig en een hoog knuffelgehalte! Wat is er in een week of langer gebeurt. Pups krijgen nu 4x per dag vlees en brokken vanaf zondag 4x per dag alleen brokjes. Ik hoef de bakje maar te pakken en de buren vragen al wat er aan de hand is zoveel lawaai komt er uit die keeltjes van de dondersteentjes! Ze drinken ook nog staand bij Lobke. Als ze niet wil dat de pups bij haar gaan lurken dan laat ze het zeker weten door een grom en een boze blik. Nou dan hebben ze respect voor hun moeder. Faemke is hun speelkameraadje. Ze is vreselijk jaloers als we de pups wat aandacht geven dan wringt ze zich er zo tussen dat zij op schoot ligt en de pups eromheen. Nu (21:13u.) hebben ze de buikjes weer vol met de laatste voeding van de dag en zijn allemaal buiten hun behoefte te doen. Scheelt mij enorm veel werk want de puppykamer blijft zo schoon. Gisteren zijn we naar de dierenarts geweest en alle pups zijn gezond. Geen hartruis, schone ogen en oren, tandjes oké. Alleen het reutje had nog maar 1 balletje ingedaald maar dat kan nog wel komen. Lobke mee naar de dierenarts en de pups uit de bench gehaald in de behandelkamer en ze gingen gelijk drinken bij Lobke. Dat had de dierenarts nog nooit meegemaakt. Ze vond de pups, vrolijk, vrij en heel relaxt!! Ik ook blij! Gisteren ook nog even de nageltjes geknipt dat ging ook heel relaxt bij allen! Morgen als het weer het toelaat gaan Jan en ik de pups even meenemen naar het bos. En dat is leuk!! (Dat hoop ik). Het chippen is nog niet gedaan, gedoe altijd om een afspraak te maken met de Raad van Beheer! Geld ontvangen maar niet meewerken, brrr!

Nu ga ik de foto’s nog even op het fotoalbum plaatsen. Geniet ervan zoals wij ervan genieten!

13 mei 2019
Hier gaat alles uitstekend! Sinds donderdag voer ik 2x per dag de pups bij, ong. een eetlepel vers gekookt vlees per keer per pup. Ze vinden het lekker. Als ik nu met het bakje aankom staan ze al te popelen bij de tafel. Ik voed ze 1 voor 1 anders krijgt de een alles en de ander niets. Ze zijn best ondernemend. Buiten zijn vinden ze pracht maar na een kwartiertje hebben ze de puf eruit en gaan liggen slapen. Vanavond zaten Jan en ik te eten en we keken naar buiten waren ze allemaal uit eigen beweging vanuit de puppykamer naar buitten gelopen. Mogelijk is dat Lobke of Faemke het deurtje voor ze open heeft gehouden. Zojuist heeft Lobke gevoed en nu staan ze voor het hekje te piepen want ze willen weer naar buiten. Gaat niet door want zo warm is het ook niet. Ze hebben ook sinds vrijdag de gehele pupkamer tot hun beschikken dus ze spelen, rennen, ravotten en slapen heerlijk in de grote kamer.

7 mei 2019
Vandaag de pup kamer puppy proef gemaakt. Kleden op de grond. Vanaf zondag hebben de opening van de kist ontdekt en weten dat ze daarlangs kunnen naar Lobke. Extra plankjes erin helpt wel maar dan gingen ze op de doodligrand staan en hopla over de rand en jippie, de vrijheid! Dus de rand is er nu ook uit en dat gaat tot vandaag goed. Maar ze groeien hard en ze worden ook bewust dat er meer is dan voeden van Lobke. Ze slapen nog veel maar spelen, stoeien heerlijk met elkaar. Vandaag reageren voor het eerst op de stofzuiger. Doodeng vonden ze het! Elke dag staat de radio aan en de geluid CD daar zijn ze inmiddels wel aangewend. Je merkt wel dat ze meer op het geluid gaan reageren.
Zondagmorgen zijn ze voor het eerst even buiten geweest. Ging ook heel goed.
Vanavond krijgen ze weer een wormkuurtje.

2 mei 2019
Wat gaat de tijd snel! Met de hondjes en Lobke gaat het supergoed! Faemke wordt ook geaccepteerd bij de pups zowel door Lobke als de hondjes zelf. Ze proberen melk te drinken bij haar maar dat vindt Faemke geen succes! Hartstikke leuk om te zien dat ze zo voorzichtig met de hondjes is. Ze lopen en spelen heerlijk met elkaar. Er was vanmorgen al eentje uit de kist gekropen. Dus vanavond er maar een plankje bij de ingang erop. Ze groeien goed, kunnen lekker keffen en beginnen ook te “praten” als je met ze praat. Schitterend! Dinsdag heb ik twee hondjes even buiten gehad. Ze vonden het spannend maar wel interessant. De anderen niet gedaan want het waaide behoorlijk en het werd kouder. Ik hoop toch dat volgende week ze even lekker buiten kunnen zijn.

24 april 2019
Zaterdag heb ik nagels geknipt van de pups. Deze groeien net zo hard als de pups. Ongelofelijk!
Zondag hadden 3 pups de oogjes open. Je zag ze drukker worden en meer lopen dan kruipen.
Maandagmorgen hadden op één na de oogjes open. De ontlasting van de pups was wat dun en rook niet prettig. Ze waren ook enorm gegroeid en Lobke geeft goed melk. Ik had haar voeding al iets aangepast maar het drinken van een pup kun je niet stoppen. Ik herken het van de vorige keren dus geen paniek maar fijn is het niet. Gelukkig ruimt Lobke dit allemaal zelf op maar als een pup er in gaat liggen zien ze er niet uit en dat was het geval dus ook. Enkele hebben al een badje gehad.
Dinsdag had de laatste pup ook die de oogjes open. Heb ook de pups hun 1e wormkuur gegeven. Altijd weer spannend of er ook wormpjes loskomen. Omdat ik Lobke al voor het dekken een kuur gegeven had was ik daar niet zo bang voor. Gelukkig bleef alles schoon. Ze waren dan ook de hele dag heerlijk rustig, veel slapen en drinken.
Vandaag zie je dat ze meer in beweging komen ze reageren ook iets op geluid.

21 april 2019
Tjonge wat groeien ze hard! Ze zijn gemiddeld 125% gegroeid t.a.z. van hun geboortegewicht. Enkele hebben de oogjes open! Je ziet dat ze dan meer echt op de pootjes gaan lopen dan kruipen. Hoofdjes bewegen meer en ze beginnen de piepen, blaffen o.i.d. Gezellig gewoon. Vanmorgen nog even de nageltjes geknipt wat ook wel nodig was.
Met Faemke en Lobke gaat het ook heel goed. Iedere dag mag Faemke een stukje dichterbij de pups. Lobke geeft duidelijk aan met haar blik hoever Faemke mag gaan. En Faemke accepteert dit. Ze is stapelgek met de hondjes. Wanneer ik met Lobke aan de wandel ben dat laat Jan haar even bij de hondjes. Ze vindt het geweldig!

16 april 2019
Hier gaat alles in serene rust! Heerlijk! Pups drinken goed. Je hoort ze alleen maar in hun dromen piepen, snurken of zelfs knorren. Lobke doet het uitstekend. Is stapelgek met de kleintjes. Voedt goed, ligt gezellig na het voeden een poos bij de hondjes. Maar het wordt soms te warm en dan gaat ze de kist verlaten maar blijft in de puppykamer.
Lobke en Faemke gaat ook beter. Buiten zijn ze weer samen en wandelen gaat ook goed. Maar Faemke mag nog niet in de naar de puppykamer komen! Gisteravond lagen ze samen een poosje bij ons in de kamer. Dus het komt wel weer goed tussen die twee.

13 april 2019
Lobke is woensdag 10 april vandaag bevallen van 8 puppy’s, 7 teefjes en 1 reu. De vader van dit nestje is Foppe Lobbe Fan ’t Wapse Hiem, zijn roepnaam is Gucio.
De bevalling ging prima. De pups waren wel wat zwaar bij de geboorte vond ik. De laatste twee waren, denk ik, daarom niet zo sterk als de andere die al geboren waren. Helaas is eentje donderdag overleden en de laatstgeboren kwam in het gewicht niet aan en is na veel zorg en aandacht van ons en van Lobke is ze vandaag (zaterdag) toch nog overleden. De andere 5 teefjes en de reu groeien als kool zijn lekker actief in het drinken in de rust wanneer ze slapen. Lobke gaat ook prima! Ze had best wel moeite met het afscheid van de dode pups. Deze hebben we na het overlijden ook niet meteen bij Lobke weggehaald. Maar toen we zagen dat Lobke ze steeds verder in een hoek sleepte hebben we ze begraven op een ons erf.
Tussen Faemke en Lobke is de moeder – dochter relatie totaal verdwenen. Lobke kan haar wel wat doen en Faemke snapt er niets van. We proberen ze steeds weer nader bij elkaar te laten komen. Door het hekje tussen ons woongedeelte en de puppykamer kunnen ze elkaar wel zien, ruiken en horen. Samen aan de lijn uitlaten gaat ook goed maar beide los zal niet gaan. Dus we moeten alert zijn maar niet gefrustreerd worden van deze situatie. We weten dat dit tijd nodig heeft!