Nest 2015

10 november 2015

Lobke leek gisteren en eergisteren of ze het haar niet zoveel deed dat de pups weggingen. Nadat we alles een beetje hadden opgeruimd gisteren heb ik met Lobke en Silke een wandeling gemaakt. Maar toen we thuis kwamen was het mis met Lobke. Zoeken naar de hondjes, janken en piepen erg onrustig. We hadden wel iets verwacht maar niet zo erg. Ons etentje ging dus niet door. Omdat de puppykamer nog niet helemaal leeg en schoon was hebben we Silke en Lobke op hun vertrouwde plekje in de schuur gedaan. Eerste half uur was het rustig en toen begon ze weer te janken en piepen. Ik besloot toen om toch maar beneden te gaan slapen met de honden in de kamer. Heel zielig! Uiteindelijk viel ze in slaap om half vier. Ik naar mijn eigen bed maar een uur later begon ze weer. Jan naar beneden en die is uiteindelijk om half acht met de honden gaan wandelen. Puppykamer is opgeruimd en schoongemaakt. Lobke werd ook wat rustiger maar had last van haar uier, er komt melk uit. Ze eet een beetje en ze geeft over. Allemaal verdriet en stress. Eind van de middag weer een wandeling gemaakt. Het gaat steeds een stukje beter. Ze wordt wat rustiger, zojuist weer een lange wandeling gemaakt. Beweging is het beste vertelde de dierenarts die ik vanmiddag tegenkwam in het dorp. Ze heeft duidelijk verdriet en last van haar uier.
Morgen is er weer een dag welke vast beter zal gaan.

9 november 2015                  Eefje
De eerste nacht was best goed. Eefje heeft een kwartier gepiept en toen tot half 7 geslapen. Nog voor echte geluiden begonnen kon ik haar uit de bench laten. Overdag 1 poepje binnen, de rest allemaal buiten. Ze is graag buiten, maar de stormachtige wind was haar vanmiddag wat veel. Liever zocht ze de luwte op. Vanochtend was ze wat onrustig en hield het eten niet binnen. Ik ben overgestapt op kleine beetjes in water. Vanaf 12 uur gaat dit al goed. Nu eet ze een halve portie per keer. Inmiddels is ze veel rustiger.  Ze loopt buiten heel goed met ons mee. Komt op ons af als we haar uitnodigen en haar naam roepen. En als ze iets los moet laten en wat meestal wel lukt probeer ik dat te combineren met Leave it.
Je hebt leuk werk afgeleverd! Dank je.
Groetjes Ingrid

9 november 2015                            Eard Bentley
Hallo Willy , Bentley heeft zich onderweg keurig gedragen al duurde het wel lang voor hij sliep. Tijdens de laatste kilometers toch over gegeven. De nacht zonder piepen naast mijn bed in een doos doorgebracht en vanmorgen netjes zijn behoefte buiten op het gras gedaan. Het is een pienter en ondeugend mannetje dat hier vandaag al vele harten gestolen heeft.
groetjes Jan. 


9 november 2015                  Elbrich Franca
Vannacht 2 maal wakker geweest en geplast gaat goed. Het is een heel leuk hondje brengt nu al kleine takjes mee. Gaat aan de stoelpoten knagen dus dat proberen we voor te zijn. A.s. donderdag gaan we naar de dierenarts.
Groetjes Florien

9 november 2015                  Ewart Ketut
Goedemorgen Willy, onze reis is gisteren goed verlopen, ondanks een fikse file op de A28. Ketut heeft een half uurtje gepiept en zijn plekkie gezocht om vervolgens heerlijk te gaan slapen. Hij is even misselijk geweest maar dat mag geen naam hebben. Vervolgens heeft ie de rest van de middag ons huis ontdekt, met de kindjes geknuffeld, heerlijk liggen slapen en buiten geplast en gepoept. Het naar bed gaan was even zoeken, alleen in de bench beneden werd hem niet, dus hup naast ons bed en vervolgens sliep hij meteen. Om drie uur vannacht werd hij wakker en moest ie nog een paar keer braken en stond vervolgens vrolijk in de bench te plassen ha,ha,ha. Even schone handdoek in de bench gelegd en toen allemaal weer lekker verder geslapen. Om 06:00 uur werd hij weer wakker en gaf aan dat ie moest plassen, dus we hebben een plasje gedaan buiten en weer hup het bed in en nog lekker geslapen tot 08:00 uur. Hij plast en poept al goed op de uitlaatplek maar het kleed in de woonkamer is ook favoriet! We hebben de indruk dat ie lekker op zijn gemak is hier en snel went.
lieve groet, Kirsten en de rest

9 november 2015                  Egge Tobbe
Het gaat goed met Tobbe. Naar omstandigheden dan. Hij eet, speelt, poept en plast en de staart komt steeds verder omhoog. Hij piept nog wel. We denken dat hij zijn broertjes en zusjes mist. Ook met het konijn gaat het goed. Er is interesse vanuit Tobbe. Het konijn trekt zich wat terug maar er zit ontwikkeling in. Het konijn durft ook weer zijn hok uit te komen en Tobbe beschouwd het van een afstandje. De autorit van gisteren was minder succesvol. Al bij de eerste twee bochten moest hij spugen. Hij had eikels gegeten. Geen gelukkige combinatie met stress en een autorit. Dit heeft hij tot zes keer toe gedaan maar verder geen noemenswaardige problemen. Bij ons thuis vond hij het spannend. Het konijn hebben we gewoon los laten lopen toen hij binnen kwam. De eerste kennismaking met Pip (het konijn) verliep goed. Tobbe hield netjes afstand en probeerde stapje voor stapje dichterbij te komen. Maar op een bepaald stapje vond Pip dat Tobbe ver genoeg was gekomen. Dat liet hij merken door te stampen, stampen als een kleuter die geen snoepje krijgt. Tobbe schrok en trok zich terug. Dus het konijn geeft de grens aan en de hond houdt zich eraan. Een prima situatie. Hij blaft wel af en toe als het konijn een onverwachte beweging maakt. Weet je wat we daaraan kunnen doen? (Willy; afleiden met speeltje) Vannacht heeft hij drie keer gepoept en geplast en een keertje gespuugd. Verder piepte hij een beetje als hij zich een beetje alleen voelde maar dan was een hand bij zijn plekje voldoende om hem rustig te laten liggen. Prima eerste nacht dus. We hebben bedacht dat het piepen (Willy; gevoel van onzeker, kan nog niet alles bevatten, zoekt steun) pas een probleem is als hij dat over een week (als hij goed gewend is) nog steeds doet. Dan kunnen we in samenwerking met de hondenschool altijd nog kijken wat we daarmee aan moeten.
Hartelijke groet en lekker uitslapen gewenst, Rogier en Rianne

8 november 2015                  Eefje
Hoe gaat het bij jullie? Tot nog toe gaat het heel goed met Eefje. De rit naar huis was geen probleem. Thuis eerst lekker buiten geweest, toen brokjes in de bench. Ze heeft nog wat rondgelummeld in de keuken en ging uit zichzelf in de bench slapen.  Gewekt door Akke, de Stabij van de buurvrouw.  Dat ging heel goed. Samen naar buiten. Eindeloos gespeeld met onze jongens en met Akke. Heel dapper Akke blaffend uitgedaagd en om hem heen gesprongen. Hij was er niet zwaar van onder de indruk, maar vond alles prima. Bij terugkeer in de keuken mega geslapen. Daarna alleen nog maar rustig aan gedaan. Straks nog even in het donker naar buiten en op naar de eerste nacht. Wat een lief hondje!
Groetjes Ingrid

8 november 2015                  Etske Hikke
Hikke was wat onrustig en heeft gespuugd in de auto. Maar daarna heeft ze heerlijk liggen slapen. De jongens Lennon en Lewis vinden het geweldig Ze vinden het nog lastig haar met rust te laten maar ze gaat echt al in de bench liggen als ze rust wilt.
Groetjes Judith.

8 november 2015                  Eida Fenna
Hoi Willy en Jan, vandaag een goede dag gehad met Fenna. Wat hebben we het vanochtend getroffen met het weer. Het was hier prachtig zonnig. Tijd om Fenna te laten wennen in de tuin. Ze vond het spannend maar wel heel leuk. Gerbrig is werkelijk bijna niet bij haar weg te slaan. Die twee trokken vandaag heel erg naar elkaar toe. Fenna maakte vandaag voor het eerst kennis met onze ‘koningin’, de rode poes Alicia. Ze kwamen heel dicht bij elkaar maar het eindigde met gegrom en geblaas. Toch daagt Alicia het zaakje wel steeds uit, want ze kwam steeds opnieuw en was ook erg geïnteresseerd in de brokjes die Fenna kreeg. Tijdens het voermomentje liep ze dapper met Fenna mee (op gepaste afstand, dat dan weer wel). Toch is Fenna nog wel wat bang van haar. De overige poezen hier op de boerderij blijven echt op afstand.
Fenna maakte gisteravond en vandaag kennis met de kalfjes. Dat was best interessant. De beestjes waren nieuwsgierig, lieten een boertje, een scheetje of maakten een bokkensprongetje, Fenna zat erbij en keek erna. Ze bleef op afstand maar ik geloof dat ze het wel erg leuk vond. Het Friese paard Meinse lijkt Fenna ook wel interessant te vinden en steekt erg nieuwsgierig haar kop naar beneden. Ze kan Fenna nog niet aanraken. Het grote hoofd vind Fenna nog maar niets. De pony Randy is ook nieuwsgierig maar een confrontatie met Fenna is nog wat uitgebleven.
Fenna snapt al heel goed waar ze haar behoefte mag doen. Als we zelf op tijd zijn, gaat ze er echt haar behoefte daar al doen en wordt dat door ons beloond met aanmoedigingen en een brokje. Als het ergens fout gaat, laten we het zo en doen we niets. Ben benieuwd of we dat zo vol kunnen houden. Vandaag hebben we ook een paar keer het halsbandje met de riem gebruikt. Ze loopt dapper mee, dat gaat best goed. Wanneer ze echter los is en alleen het halsbandje om heeft, zit ze steeds te krabben. Ze vind het bandje nog maar niets geloof ik. Vanmiddag met Gerbrig het ‘roepspelletje’ gedaan. Steeds Fenna roepen en belonen wanneer ze komt. Dit ging al best goed. Ook geoefend met zitten. Steeds als ze netjes ging zitten, een brokje geven. Geen idee of ze ook echt begreep wat ze deed, maar ze vond het wel leuk al die aandacht. Fenna hield vandaag niet van alleen zijn. Ze zocht continue het gezelschap op. Net lag ze heerlijk op Jan zijn tenen te slapen. Vanmiddag kon de buurvrouw haar niet beheersen en kwam samen met haar zoontje even om het hoekje kijken en ook Doeke’s beste vriendje kon niet langer wachten en kwam al even langs. Fenna vond al die aandacht prachtig en bleef verder toch wel mooi rustig. Vanmiddag even een oefening gedaan waarbij ze klaar wakker in de gesloten bench moest. Dit was geen succes. Ook al waren we in hetzelfde vertrek (Gerbrig en ik waren aan het koken), ze kwam hevig in protest. We hebben het tien minuten aangekeken en toen ze iets rustiger werd hebben we haar beloond en weer los gelaten. Ik hoop dat we dit de komende dagen nog wat vaker kunnen oefenen. Morgenochtend al direct zo’n momentje…..ik moet twee oppaskinderen naar school brengen, Gerbrig en Doeke moeten ook naar school en Jan is dan nog aan het werk achter. Hopelijk is Fenna tussen half acht en half negen lekker aan het spelen en is ze rond half negen moe en wil ze wel even slapen waardoor ik even vlug naar school kan. Nu is het tijd voor een laatste rondje door de schuur en dan hopen dat ze vannacht net zo goed wil slapen als gisteren. Jan is inmiddels naar de stal vertrokken en nu ligt Fenna op mijn pantoffels te soezen.
Bijgaand nog een foto (fotoboek) van één van de confrontaties tussen hond en ‘koningin’. Ik heb ook al een paar foto’s op Facebook gezet.
Groetjes Johanna

8 november 2015                  Elbrich Franca
Vannacht in de bench bij m'n bed 2x een klein jankje hand erbij klaar. Om 3 uur op de wekker eruit ze sliep nog heerlijk even in het donker naar buiten gedragen plasje gedaan verder geslapen om 6.30 sliep ze nog. Wakker en naar buiten ze heeft aldoor buiten geplast en 3x buiten gepoept ze is zo relaxed
Groetjes Florien

8 november 2015                  Eida Fenna
Hele goede nacht gehad. Rond half twaalf laatste rondje in schuur. Weer daar poepje gedaan bijna op de juiste plek. Toen in dichte bench. Dat vond ze niet leuk. Ik ben vijf minuten naast de bench gaan zitten en toen langzaam en zachtjes opgestaan naar ons bed. We slapen vlakbij en ik had alle deuren open. Ze heeft de hele nacht doorgeslapen tot half zes toen Jan naar de stal vertrok. Ik er ook maar uit en met haar naar schuur. Plasje ging op foute plek maar poepje weer goed. Gaat hier heel goed. Ik mail je later vandaag wel meer details over Fenna's eerste kennismaking met kalfjes, poezen en onze paarden. Sterkte vandaag met uitleveren van de rest. En voor vanavond  ( als het doorgaat) eet  smakelijk!
Groetjes Johanna.

7 november 2015
Eida (Fenna), Elbrich (Franca) en Emke zijn vanmiddag opgehaald.
Eida (Fenna) heeft de rit goed doorstaan, sliep al snel in de auto. Net toen ze de oprit opreden moest ze overgeven. Ze piept nogal, onwennig en al heel wat meegemaakt, moe, ligt al wel in de bench.
Elbrich (Franca) sliep ook vrij snel in de auto en ook vlak bij huis overgegeven. Gaat heel goed met samen met de 12 jarige Friese Stabij Fiep.
Emke moest kennis maken met een hele Friese Stabij familie. Ook Liesbeth heeft een nestje met drie pup die twee jonger zijn dan Emke. De kennismaking ging heel goed met allemaal.
En Lobke, koel bij het afscheid meer intresse in koekjes en geurtjes van de auto dan de pups die weg gingen. Ze is vanavond wel weer op muizenjacht gegaan. Dat heeft ze een hele tijd niet gedaan. Zojuist de anderen nog gezoogd en nu ligt ze in de kamer bij Jan.

Ik heb zojuist prachtige foto’s geplaatst in het fotoboek. Deze zijn gemaakt door Henri Groenhof.

6 november 2015
Voor een drietal is het vannacht de laatste nacht hier op de Schaopdiek. Ze zijn er ook aan toe om iets anders te gaan ondernemen. Ze zijn balorig, ondeugend, luidruchtig, ondernemend en vooral lief! Ik zal ze zeker missen! Straks nog even heerlijk kroelen zoals ik ieder avond met ze doe, even puppytijd!


4 november 2015

Vanavond hebben de pups voor het eerst een kauwstaafje gehad. Ze kunnen s’avonds behoorlijk tekeer gaan en ik had een tip gekregen om ze een pensstaafje te geven. Nou dat pensstaafje was geen succes. Deze wordt zacht en gaat dan geheel naar binnen als je niet oplet. Ik heb ze afgepakt en vanavond dus met een kauwstaafje gegeven dit was wel een succes! Ze kauwen eraan, laten hem liggen en pakken een van de ander hond af. Zo zijn ze er wel een poosje zoet mee. Maar nu de staafjes op zijn beginnen ze te ravotten met elkaar, keffen, uitdagen, op mijn schoenveters kauwen enz. Wat een energie hebben ze! Twee van de acht liggen nu te slapen en de rest is nog bezig met van alles en nog wat maar niet slapen!
10 Min. later! Jippie ze liggen allemaal te slapen het werkt!!!
Gistermorgen is Marianne, Helma en Henri op bezoek geweest. Marianne doet de nestcontrole voor de NVSW. Zij bekijkt de hondjes, de leefomgeving van de pups. Haar conclusie was dan ook het volgende: heel erg leuk nestje, zitten leuke kopjes op en allemaal lekker vrij buiten om te spelen. Leuk toch! Henri is een super fotograaf die hele mooi foto’s kan maken van de honden. Het is een kunst om nu mooie foto’s te maken van de pups, ik ben altijd net te laat of heb het geduld niet om nog even te wachten met klikken. Vanmiddag zijn Fija en ik met de honden naar de Langeloërduinen geweest. Een leuke plek voor de pups om rond te rennen en overzichtelijk voor ons. Toen we aankwamen en de pups uit de auto deden renden ze allemaal een kant op! Lobke aan de lijn en zo kregen we de pups weer bij elkaar. We waren net de eerste duin op toen we er achter kwamen dat er daar ook getraind werd door wielrenners. Veel mensen dus in 10 minuten tijd. Heel veel aaah en oooh. De pups reageerden allemaal super! Geen angst, schuw o.i.d. Bijna nog een pup verongelukt onder een fiets (ik overdrijf). Ik heb helaas niet zoveel foto’s kunnen maken wat we moesten steeds de mensen uitleggen wat voor hondjes het waren en zo. En natuurlijk de hondjes in de gaten houden. Na ongeveer een half uurtje zaten we alweer in de auto met slapende pups.

 

Henri Groenhof heeft op 25 oktober fantastische foto’s gemaakt van de pups. Kijk maar in het fotoalbum.

2 november 2015
Wat zijn ze leuk! Nog een paar dagen en dan gaan ze allemaal naar hun eigen gezinnetjes. Zal zeker een verandering zijn voor ze zijn, ook voor Lobke. Ze is zo zorgzaam! Geeft nog steeds voeding. Vanmiddag zijn we naar het bos geweest. Lobke houd de pups in de gaten het is net alsof ze kan tellen! Het is hier al een paar dagen heel mistig voor de pups langdurig buiten is geen optie. Als ze binnen zijn dan kunnen ze ravotten en keffen. Elkaar uitdagen en tevreden liggen slapen. Na de wandeling vanmiddag kwamen ze binnen zochten elk een plekje op en je zag ze bijkomen van de indrukken die ze hebben opgedaan. Gisteren had ik een rennetje bij de straat gemaakt. Er kwam een heleboel paarden (St. Hubertusrit) bij ons langs, weer een leermoment voor de hondjes. Familie van Eefje zijn gistermiddag ook nog even geweest. Morgenvroeg komt Marianne van de NVSW voor een nestbezoek. En zou komt het steeds dichterbij de zaterdag en zondag!

29 oktober 2015
Het is nu bekend waar de hondjes naar toe gaan:
Egge gaat Rogier en Rianne in Nijmegen.
Ewart naar Kirsten, Janneke en kinderen in De Meern.
Etske gaat naar Chuck, Judith en hun kinderen in Enschede.
Eard naar Jan in Didam.
Eida naar de Johanna, Jan en kinderen in Scharsterbrug.
Elbrich naar Florien en Frans in Odoornerveen.
Eefje naar Ingrid, Johannes en kinderen in Diepenveen.
Emke gaat naar Liesbeth in Marum.
Een filmpjes van ieder hond vindt je onder de knop filmpjes.
Vanmorgen nog even met vier hondjes apart gewandeld aan een lijntje bij de weg langs. Lopen met een halsbandje en een lijntje vinden ze kriebelen. Ze deden het alle vier leuk. Ze gaven niets om brommers, auto’s, de grasmachine van de buren en de tractor van Jan. Maar ver lopen doe je niet met zo’n hondje aan een lijntje. Na vier had ik het wel gehad. De andere vier moeten dan maar even in het weekend “getraind” worden.
De pups zijn vanaf 8:00 uur vanmorgen tot 17:00 uur buiten geweest. Ze slapen dan in een tentje. Stom van me maar ik heb vanmiddag helemaal geen foto’s gemaakt van dat ze buiten waren. Gisteren is Gabrielle geweest ze heeft kennis van de bouw (anatomie) van honden. Liesbeth vond het belangrijk hoe de hondjes gebouwd zijn zodat zij met haar hondje, het is Emke geworden, naar shows kan. Gabrielle vond dat het nest heel homogeen was.

28 oktober 2015

Vanmiddag de pups in de hondenkar en samen met Lobke en Silke naar het Westerveen gewandeld. Daar is een open veldje waar de pups wel los kunnen lopen.
Maar op het veldje waren de mannen van Peest aan het blok gooien. De pups toch losgelaten. De mannen vonden het prachtig en de pups hadden het super naar hun zin. Op de terugweg naar huis sliepen ze als een roos in de kar. Gisteravond nog even het speel/puzzelkleed op de grond gelegd. In dit kleed verstop je snoepjes en dan moeten de pups die op zoeken.

26 oktober 2015
Vanmorgen naar de dierenarts geweest. Alle pups zijn gezond bevonden, een enting gehad dus vanmiddag even naar het bos geweest. Heerlijk in het zonnetje. Pups waren lekker bezig. Thuis gekomen hebben ze heerlijk geslapen. En nu zijn ze weer klaar wakker. Even ravotten en dan straks nog een bakje met brokjes en dan is de dag weer omgevlogen.

24 oktober 2015
Ze groeien, stoeien, blaffen, gillen en vechten met elkaar (speels). Iedere keer is er weer eentje die niet slaapt wanneer de andere languit liggen te pitten. Die niet slaapt is dan druk bezig met van alles. Vanavond was dat duidelijk Emke! Nu ik dit schrijf is alles in rust behalve Eefje. Eefje klimt overal op, zojuist ging ze op de rug in de waterbak liggen. Eida en Elbrich weten hoe ze het hekje open krijgen. Zo zie je steeds meer leuke dingen van de hondjes. Buiten zijn vinden ze helemaal geweldig. En de Buxus is heel leuk om verstoppertje te spelen. Gisteren bezoek gehad van Kirsten (reutje) en Chuck en Judith (teefje)met de kinderen. Pups en kinderen gaat het ook goed. Ze krijgen nu vers vlees met brokjes en Lobke zoogt ze nog steeds heel goed.

21 oktober 2015
Gisteren zijn de pups gechipt. Nieuwe regel van de overheid is dat de pups gechipt moeten zijn voordat ze geënt worden. Die lieve kleine hondjes die met een “vreselijke” dikke naald (2mm) geprikt worden. Hier worden paarden ook mee gechipt. Ik vindt het altijd weer een onplezierig iets. Er waren twee die even piepten dus het zal dus ook wel meevallen zo’n prik. Denk dat ik er meer moeite mee heb dan de hondjes.

Vandaag bezoek gehad van Janneke en Dick, de fokkers van Lobke. Moeder Sietske en halfzus Bente waren ook mee. Sietske kwam uit de auto en er was gelijk herkenning! Lobke erg onderdanig naar Sietske. Ze kroop over de grond Dit zelfde deed Sietske als ze Femke zag (het is vandaag een jaar geleden dat ze is overleden). Nu was Sietske een heel andere hond. Prachtig om te zien.

De pups ontsnappen regelmatig uit de puppykamer. Soms doen ze het hekje zelf open of ze lopen vlak achter of onder Lobke door het hekje.

Ze gaan nu elke dag wel een paar keer naar buiten. Vanmorgen toen ik de puppykamer opruimde was het nog donker buiten. Ik heb ze wel naar buiten gedaan want stofzuigen gaat moeilijk met 8 pups. Emke is stapelgek op de zuigmond!

  

19 oktober 2015
Puppy’s zijn vandaag vaak even buiten geweest. Het was heerlijk in het zonnetje. Zojuist de pups gewogen en ze zijn rondom de twee kilo. Dus dat gaat lekker! Morgen worden ze gechipt. Ben benieuwd hoe dat gaat. Zo’n dikke naald in zo’n klein hondje!

18 oktober 2015

Wat gaat de tijd snel! Ze zijn vandaag alweer 5 weken. We hebben vanmiddag de werpkist eruit gehaald daar lagen ze toch niet meer in. Ik heb de bench er neer gezet en die vinden ze nog niet interessant. Ze liggen liever op het matras! Prima toch! Vanmorgen en vanmiddag lekker naar buiten. We hebben bijna twee dagen regen gehad niet echt om de pups naar buiten te doen al hoewel ze hebben geen hekel aan water. Ze krijgen nu twee keer daags gekookt vers vlees en vanaf dinsdag begin ik met wat pupbrok erbij. Lobke voedt ze nog steeds zoveel mogelijk. Ze heeft er echt geen hekel aan. Ze voedt ze staand. Meer ze ligt ook bij de pups en dan is er een paar die lekker bij haar gaan lebberen. Ik merk niet aan de pups dat ze honger hebben. Ik heb ze ook nog niet weer gewogen. Het gaat zo prima. Vanmorgen even met Lobke en Jan, die voor een reutje wil, naar de training geweest. Lobke is echt niet bezig met wild op dit moment. Ik merk het ook als we gaan wandelen dat ze helemaal niet een ree- of hazenspoor aantrekkelijk vindt. Ze blijft ook heel vaak gewoon naast me lopen. Dit is iets wat ik niet ken van Lobke. Deze week wel even een dummy laten apporteren en zoeken van de dummy in het bos, vond ze heel leuk om te doen. Bracht de dummy’s gelijk naar me toe. Super! Vanmorgen bij training ook een apport maar dat was niet spectaculair. Zelfs haar lievelings dummy wilde ze niet meenemen. Muizen vangen dat doet ze nog wel. Het zullen de hormonen wel zijn. Ik hoop[ wel dat straks de oude Lobek wel weer terug komt. Dit is een beetje saai.

14 oktober 2015
Wat een heerlijk dag! Gaat hartstikke goed met de pups en Lobke. Hele vrije honden die vanmorgen toen het hekje van de puppykamer en de achterdeur opstond uit zich zelf de weg naar buiten konden vinden. Ik was even elders in het huis en zij waren al buiten. We moeten wel blad vegen want dat vinden ze een heel lekker hapje. Vanmiddag nogmaals naar buiten en dat vinden ze prachtig. Lobke voedt ze nog steeds erg goed maar ik ga vanaf vandaag toch wel even wat vlees bijvoeren aan de pups. Ze zijn lekker actief wat toch wel energie van ze vergt. Maar na zo’n actieve speelpartij kunnen ze ook zo weer een paar uur slapen. Gisteravond even wat vuurwerkgeluiden aangezet en dat ging best wel goed. Even een in elkaar gedoken pups maar ze herstelden zich heel snel. Vanmorgen nogmaals en ze reageerden ze ook alweer heel anders dan gisteravond. Lobke haar RVS voerbak vinden ze geweldig om mee te spelen en lawaai dat ding kan maken. Ik vindt het al een vreselijk geluid nou de pups niet hoor! Zo ben je steeds weer bezig met wat nieuws om de pups te laten wennen aan nieuwe dingen.

12 oktober 2015
Gaat hier heel fijn. Gisteren een drukke dag voor de pups, Lobke , Jan en mijzelf. Bezoek gehad van Rianne en Ralf met Fenne (zusje van Lobke). Johannes en Ingrid met de kinderen die een teefje krijgen. En ook zijn Henry, Helma en Carla  van de jachttraining even langs geweest. Henry heeft weer prachtige foto’s gemaakt. Gisteren zijn ze heel even buiten geweest maar het was erg koud. Pups lopen nu door de hele puppykamer, druk, druk, lekker bezig met van alles te ontdekken. De werpkist is nu wat te klein voor Lobke om te voeden. Daar blijft ze staan als ze pups voedt. Buiten de kist gaat ze liggen. Heb ik liever. Ga straks de nagels evenknippen want die groeien best hard.

9 oktober 2015
Met Lobke en de pups gaat het uitstekend. Lobke voedt ze nog optimaal. We hebben de pups vanavond gewogen het gewicht zit tussen de 1578 en 1361 gram. Ook zijn ze vaker wakker en dan gaan ze spelen en stoeien. Ze beginnen nu ook de speeltjes te ontdekken. We doen ze wat vaker uit de werpkist en dan hebben ze een pret. Silke vinden ze ook interessant maar ze vindt alles goed totdat de pups op zoek gaan naar de tepels. Ze gromt even naar de pup deze gaat plat liggen en kruipt dan weg van Silke. Als Silke het teveel wordt da verdwijnt ze uit de puppykamer. Vanavond renden Lobke en Silke door de hele kamer heen, achter elkaar aan en elkaar uitdagen. Dat was een hele poos niet gebeurt. Het zijn weer echte maatjes.

Gisteravond zijn Wilmke en Ricardo met Colin (Border Collie) op bezoek geweest. Lobke was heel blij toen ze Colin zag. Colin komt regelmatig bij ons en logeert hier ook wel. Dus ze kennen elkaar goed. Lobke maakte er geen punt van dat Colin bij de pups kwam. Alleen Colin vond het maar wat vreemd al die puppy’s.
 
7 oktober 2015
Vanmiddag pups even buiten gehad. Een paar lagen plat op de grond en andere kopjes omhoog. Allen nog wat wankel en afwachtend. Veel gepiep maar dat doen ze als ze iets nieuws ondernemen. Dat gebeurde met de stofzuiger, voor het eerst uit de werpkist, geluiden en nu naar buiten. 5 Minuutjes maar. Terug in de werpkist, hun vertrouwde omgeving, lekker aan het stoeien en spelen met elkaar. Nu liggen ze weer heerlijk te slapen. Rust!

6 oktober 2015
Lobke is helemaal weer de “oude”. Ze houd het eten binnen heeft nog wel veel honger maar dat komt goed. Ze voedt de pups nog steeds super. De pups zijn zo leuk! Wanneer ze wakker worden dan gaan ze tekeer en niet omdat ze honger hebben maar omdat ze de wereld ontdekken en dat gaat met lawaai. Maar even later plof dan ligt het hele spul te slapen. Heerlijk!

3 oktober 2015
Wat gaat de tijd snel! Lobke gaat gelukkig beter. We geven haar nu om de twee brokken. Vlees wil ze niet eten. Wel kip en rijst. Kip is licht verteerbaar maar geen extra voeding voor een hond die melk moet geven. Rijst heet veel koolhydraten die zorgt wel voor energie. De melkproductie moet ze dus uit de brokken halen. Maar hoeveel geef je, teveel, te weinig? We gaan gewoon door. Vandaag de pups ontwormt had eigenlijk op twee weken gemoeten maar dat durfde ik niet te doen omdat Lobke medicatie had en als de pups ook nog eens door de kuur iets afwijkende ontlasting zouden hebben raken die ook achterop. Daarom vanmorgen gedaan. Nou enkele zaten onder de gele vieze ontlasting. Gelukkig is Lobke er niet van maar sommige pups hebben nu gele pootjes. Wel even gewassen hoor! Nagels zijn ook allemaal geknipt. Ik hoor ze op dit moment heerlijk achter me te drinken bij Lobke. Ze is echt wel een supermoeder! Nu de pups kunnen zien en horen zijn ze veel actiever. Ze beginnen met elkaar te stoeien en blaffen kunnen ze ook al. Je kunt nu zie dat ze ook op ons reageren. Gisteravond was het helemaal feest. Ze proberen de kist uit te komen. Als Lobke in de buurt is dan zijn ze druk! Jammer voor Chuck en Judith, die een hele reis hadden gemaakt om even te kijken naar hun toekomstige pup, sliepen de pups de hele tijd.


30 september 2015
Gelukkig gaat het wat beter met Lobke. Ze wil nu alleen maar eten en die wil ik haar wel geven maar bakken vol durf ik niet aan. Dus ieder uur een portie lukt al gauw. Kip met rijst en speciaal brok van de dierenarts. Morgen ga ik langzaam aan over op haar eigen brokken en vlees. De pups vragen wel melk van haar. Hoe ellendig zij zich ook voelde ze heeft niet een keer de pups in de steek gelaten. Wat het gewicht aangaat van de pups die groeien nog steeds. De ogen zijn open ze lopen nog wankel. Ze zitten je aan te kijken. En ze kunnen je ook horen, blaffen, gillen en grommen. Ze beginnen nu ook met elkaar te stoeien. Heerlijk weer zo’n nestje!


29 september 2015

Niet leuk als je hond ziek is en er acht pups bij liggen. Lobke heeft haar darmen van slag. Het weekend ging wel redelijk maar zondag wilde ze niet eten en diaree. Gistermorgen naar dierenarts, medicatie gegeven en gisteren begon ze te eten. Vannacht vreselijk diaree, stinken, en vanmorgen niet eten. Weer dierenarts en andere medicatie. Iets gegeten. Ze zorgt wel goed voor de pups. Die drinken wel goed bij haar. Je hoort ze niet, stijgen in gewicht en zijn best wel actief. Lobke ligt nu heerlijk te slapen. Ik hoop dat ze weer trek krijgt! Afwachten hoe het vandaag gaat.

26 september 2015
Het gaat goed met de pups. Ze hebben de ogen open en beginnen te lopen. Wanneer Lobke nu de neus in de kist steekt dan beginnen ze lopen en te krioelen. Prachtig om te zien. Vannacht weer beneden geslapen Lobke was gisteravond hartstikke misselijk. Steeds overgeven. Om drie vannacht was er eindelijk rust. Een korte nacht want ik moest vandaag werken. Gaat nu weer beter met Lobke vreselijke honger! Ik heb het voedingsschema maar weer aangepast. Ze blijf je bezig.

24 september 2015
Die arme Lobke er blijft maar een klein hondje van haar over. Maar ze doet het zelf! Ze ligt de hele tijd bij de pups in de kist. Ik kan me van Femke herinneren dat de pups gedronken had dat Femke dan ook wel buiten de kist ging liggen. Vannacht een paar keer gekeken hoe het ging met de pups en dan ligt ze ook in de kist. Nog een weekje en dan is de kist veel te klein met al die pups en Lobke! De oogjes gaan een beetje open. Ze doen ook al een poging om te staan. Een heel koddig gezicht is dat. Gistermiddag zijn er ook nog mensen geweest om te kijken. Zij gaan voor een reutje. O ja als je de foto’s bekijkt in het Fotoboek dan zie je dat Lobke een beetje onder de modder zit. We hadden net een wandeling gemaakt in de regen. Wel geprobeerd haar wat schoon te maken maar dat ging nogal moeilijk omdat ze naar de pups wilde. Ach wat maakt het uit. Worden ze hard van de pups!

22 september 2015
Vanavond heerlijk een rondje gewandeld met Silke en Lobke in de regen. Lobke komt thuis en voordat ik een handdoek kon pakken was ze al druk aan het voeden. De pups nat en vies. Daar worden ze groot en sterk van. Hieronder zie je een tabel hoe de pup gegroeid zijn. Ruim het dubbele van hun geboorte gewicht. Het gaat goed. Lobke krijgt nu 6 keer per dag, de ene keer brok en de andere keer vers vlees. Ze zit nu op ongeveer 500gram vers vlees en 500 gram brok. Terwijl ze op een normale dag 100 gram vlees en 150 gram brokken krijgt. Mogelijk zal het met een paar dagen de voeding weer aangepast moeten worden.

 

Naam 13 sept. geboorte 22 sept.
Egge Tobbe 359 gr. 658 gr.
Ewart Ketut 303 gr. 700 gr.
Etske Hikke 302 gr. 623 gr.
Eard Bentley 343 gr. 729 gr.
Eida Fenna 308 gr. 684 gr.
Elbrich Franca 307 gr. 718 gr.
Eefje 296 gr. 670 gr.
Emke 279 gr. 618 gr.

21 september 2015
Gisteren hebben 6 van de 8 in de toekomst eigenaren van de pups bij ons op bezoek gehad. Heel gezellig was het. Lobke liet alles maar over haar heen komen. De pups groeien goed en Lobke mag erg heel graag lekker erbij liggen.

19 september 2015
Weinig te vertellen alleen dat het super gaat! Lobke is een supermoeder. Vanavond hebben we een groot rondje gewandeld maar het stuk terug naar huis had Lobke de spurt erin. Wel bleef ze wel steeds achterom kijken of ik er nog aan kwam. Heerlijk gevoel dat ik toch nog iets betekend voor haar!

18 september 2015
Lobke zorgt super voor de pups. Gistermiddag kwam ze uit haar zelf de puppykamer uit. Gisteravond ook even in de kamer gekeken. Ze houd Silke heel erg in de gaten want ze is nog erg beschermend naar de pups toe. Maar vandaag gaat het beter tussen die twee. De spanning naar elkaar is aan het verdwenen. Die arme Silke weet niet wat haar overkomt. Puppy’s groeien goed ze wegen tussen de 437 en 578 gram. De rode warmte lamp heb ik alleen aan als Lobke er niet bij is. Zondag komen verschillende mensen even langs om te kijken naar hun mogelijk nieuwe aanwinst. Wat is het weer leuk om een nest te hebben.

16 september 2015
Hier gaat alles heel fijn! Lobke is rustig en stapelgek met de pups. Heel voorzichtig en erg beschermend! Pups groeien lekker, slapen, drinken, slapen en drinken. Je hoort ze amper. Gaat dus super!

14 september 2015
Gaat goed met de pups. Het reutje waarmee het niet zo goed ging is vannacht overleden. Jammer, je wilt van alles doen om hem in leven te houden maar dat lukt niet! Lobke is wel met hem bezig geweest heeft hem van de ene hoek naar de andere hoek gebracht. Likken enzo maar het hielp niet. En dan is het instinct van de hond erg groot. Ze legde hem in een hoekje maar hield hem wel in de gaten. Toen het gebeurt was heeft ze hem gepakt en nog tussen haar poten gelegd en vanmorgen wilde ze er niets meer van weten. Verder met de andere acht en ze doet het heel goed. Ze had wat verhoging vanmorgen toch even met de dierenarts contact gehad voor de zekerheid toch maar even een antibioticakuur. De eetlust is er zeker. Wil best wel even mee voor een wandelingetje. Maar ligt het liefs bij de pups wat weer veel gehijg oplevert omdat ze juist onder de rode lamp gaat liggen. Vanavond de pups gewogen en ze zijn gegroeid. De werpkist schoongemaakt en de pups hebben buiten de kist bij Lobke gedronken en dan hijgt ze veel minder. Voor de temperatuur van pups moet de lamp er wel bij aan maar voor Lobke is het te warm. Ik moet nog even de balans vinden hierin.

13 september 2015
Vandaag geboren 4 reutjes en 6 teefjes. Het laatste teefje is helaas dood geboren. Het was een heftige langdurige bevalling met een heel mooie afloop. Moeder en kinderen doen het goed. Er is een reutje, eerst geboren, die het moeilijk heeft. Dit is even afwachten hoe het verder gaat in deze dagen met hem.

Maak jouw eigen website met JouwWeb