Nest 2020

23 november 2020
De tanden en kiezen zijn ook al door aan het komen. Arme Faemke! Vanmorgen hebben we de pup kamer klaar gemaakt zodat ze nu ook door de hele kamer kunnen lopen. Vannacht waren er steeds een paar uit de werpkist geklommen. Nu begint het echte werk! Gelukkig helpen Saar en Lobke Faemke mee om de pups schoon likken. Heerlijk toch! Vandaag zijn ze voor het eerst buiten geweest. Wat een feest! Geen angst, geen rillingen, maar heerlijk even 10 min. rond gescharreld in het zonnetje.

21 november 2020
3 Weken zijn ze alweer. De hondjes klimmen de kist al uit, dus extra voorzieningen getroffen om dit te voorkomen. Faemke voedt minder vaak maar je hoort de pups niet. Als er gevoed wordt dan is het ook heel heftig en daarna liggen moeder en kids heerlijk een poosje bij elkaar te snoezelen, kroelen en slapen. Er is een al rust hier in huis met alle honden. Wij vinden het erg wonderlijk, maar zeker heel erg mooi, dat Lobke, Faemke en Saar zo vredig en gemakkelijk met elkaar omgaan. Ze rennen en spelen weer heerlijk met z’n drieën zowel buiten als binnen. Wat zal dat straks wat zijn als de pups mee willen doen!

16 november 2020
Pups doen het goed! Lekker attent, blaffen, piepen, bewegen, drinken en slapen toch nog wel de meeste uren van de dag. Wat moet je er nog meer over zeggen…..Faemke doet het uitstekend! Het is haar 1e nestje maar een en al vol liefde en erg relaxt. Wat wij ook erg mooi vinden is hoe Faemke, Lobke en Saar met elkaar omgaan. Geen gesnauw o.i.d. Faemke laat wel de grens zien tot hoever ieder kan gaan. Maar ze accepteert veel!

12 november 2020
De pups zijn vandaag 2 weken, wat gaat de tijd snel! Ogen open, niet meer kruipen maar echt waggelend lopen. En ze maken nu ook echt geluid als ze wakker zijn. Faemke in de buurt komt van de pups is het een en al drukte. Als ze wakker zijn dan is het even met elkaar kroelen, bewegen, drinken en dan weer slapen. Faemke haar tepels zijn wat rood en ze heeft kleine irritatieplekje van de nageltjes van de pups. In het weekend even de nageltjes knippen. Dan krijgen ze ook hun 1e wormkuurtje.

10 november 2020
Gistermorgen zag ik bij enkele pups dat ze meer op de pootjes gingen staan en ook de koppies gingen omhoog. Dit houdt in dat bij die pups de oogjes open zijn. Vandaag hebben alle pups de ogen open. Ze gaan dan ineens veel meer bewegen en te lopen op 4 poten. Prachtig om te zien. Wanneer Faemke haar hoofd in de werpkist steekt is het een en al beweging en lawaai. Enkele pups maken al echt een blaf geluidje. De pups groeien lekker en met Faemke gaat het ook uitstekend!

7 november 2020
Gisteravond voor het eerst weer een rondje gewandeld met Faemke, ze was echt aan toe! Tot aan gisteren lag ze het meest van de dag nog bij  haar pups. Vandaag was dat anders, veel buiten en heerlijke wandeling gemaakt vanmiddag. Pups groeien lekker, bewegen al meer met hun hoofdjes omhoog en ze beginnen te lopen! Lobke lag vanmorgen al in de werpkist met de pups tegen haar aan. Ze heeft geen melk maar anders had ze het voeden zo over genomen van Faemke. Saar komt even kijken en likt de pups. Nog een paar dagen en dan liggen er 10 honden in de werpkist!

4 november 2020
Pups zijn nu 6 dagen oud. Ze groeien als kool en Faemke is een goede moeder. Af en toe gaat ze het “nest” verlaten om even een frisse neus te halen. Ik heb vannacht heerlijk weer in mijn eigen bed geslapen. Lobke en Saar mogen bij Faemke en de pups komen even snuffelen maar Faemke houdt ze wel in de gaten. Lobke is wat voorzichtig maar likt de pups ook wat Faemke goed vindt. Saar is een wat suikerballetje, denkt dat ze met de pups kan spelen. Faemke houdt haar dan ook extra in de gaten en dan als Saar te ver gaat dan zegt de lichaamstaal van Faemke genoeg zodat Saar stilletjes het hazenpad kiest.

1 november 2020
Faemke is bevallen op donderdag 29 oktober. Woensdagochtend begon ze te hijgen. Ze had wel een serene rust over haar heen. Niet graven, niet dingen stuk maken. Heel anders dan ik bij de andere bevallingen had meegemaakt.
De 1e pup is geboren rond middernacht en de laatste om 5:00 uur in de ochtend van donderdag 29 oktober. ‘t Was een fijne, vlotte bevalling!
Ze is bevallen van 9 pups, 5 reuen en 4 teven. Helaas is er op vrijdag een reutje en zaterdag nog een reutje overleden. Als fokker is vindt je dit vreselijk! Je doet wat je kunt, lijkt alles goed te gaan en dan merk je dat er toch iets niet goed is aan een pupje. Heerst ook wat onrust in het nest. Pups groeien niet zoals jij het graag ziet. Nadat het 2e reutje niet meer wilde kwam er gelijk rust. Faemke werd ook gelijk rustiger. Wanneer een pup dood is dan kun je deze niet gelijk bij de moeder weg halen. Faemke heeft nog een hele tijd het pupje verzorgd en pakte hem in de bek om bij de andere pups neer te leggen. Heel aandoenlijk en verdrietig! Pas na uren dat ze niet meer naar het dode pupje had omkeek en Faemke even buiten was heb ik de pup weggehaald.
Gaat nu heel goed! Pups groeien goed! Faemke is er stapelgek met ze. Haar moeder Lobke en halfzus mogen komen kijken bij de pups tot de rand van de werpkist. Saar begrijpt er niets van, als Faemke buiten is daagt Saar Faemke uit, maar daar is Faemke nog niet aan toe. Lobke weet heel goed wat er gebeurd is. Reageert ook meer op het geluid van de pups. Heeft respect en is ook zorgzaam voor Faemke. Als Faemke bij de pups ligt dan zie je haar kijken naar Saar en Lobke. Bij Saar is ze erg  alert en volgt haar. En bij Lobke is het een vertrouwde blik. Ik vertrouw erop dat het goed gaat komen met Lobke, Saar, Faemke en haar puppies!
 
3 oktober 2020
Faemke is drachtig! We verwachten dat eind oktober de pups geboren kunnen worden.

1 september 2020
Faemke is gisteren en vandaag gedekt door Guus. Het waren 2 prima dekkingen.

28 augustus 2020
Guus is vandaag door de vader van Luna bij ons gebracht. Hij blijft een poosje logeren.

17 augustus 2020
Faemke is loops!!

7 juli 2020
Vandaag hebben we bezoek gehad van Guus Jurre van ’t Hollandse Hout. Faemke zal wanneer ze loops wordt gedekt worden door Guus. We verwachten dan in het najaar een nestje.