Nest 2020

31 december 2020
Het is hier rustig in huis ondanks het verboden vuurwerk en carbid. Lobke, Faemke en Saar hebben deze dagen nadat de pups weg zijn veel geslapen en ook weer eindelijk eens met elkaar gespeeld. Het komende weekend ga ik samen met de honden eindelijke een keer weer een heel lange wandeling maken. Met de pups gaat het allemaal goed!


27 december 2020

Nog een nachtje en dan is het hier weer “normaal”! Er zijn al 6 naar hun nieuwe gezin toe. Hyke Femke blijft nog een nachtje. Ze ligt lekker naast me, mij aan te kijken, beetje lodderig en ook moe. We hebben de puppykamer een beetje opgeruimd en weer omgebouwd zoals voordat de pups er waren. Vannacht kunnen Lobke , Faemke en Saar en Hyke Femke weer lekker slapen op hun eigen plekje. Faemke heeft gisterochtend de pups voor het laatst laten drinken. Je merkt aan haar dat het genoeg is. Nog een nachtje en dan is het weer voorbij! We hebben erg genoten van dit nestje, heerlijk hondjes zijn het!

20 december 2020

Nog een paar dagen kunnen we nog genieten van deze actieve, vrije, speelse, lieve en ondeugende pups. Gisteren zijn we, Sofie en ik, nogmaals met de hondjes naar het bos geweest. Dit keer mocht Saar mee. Faemke is een beetje klaar met de pups. Ze laat nog 1 á 2 keer per dag bij haar drinken. Spelen doet ze niet met ze en als ze een poging doen om te willen drinken snauwt ze naar de pup. Gewoon, genoeg is genoeg. Lobke bekijkt alles op een afstandje en ook als de pups haar proberen te benaderen of tegen haar aan springen, laat ze wel merken dat ze hier niet van gediend is. Saar is stapelgek met de pups. Zij zal ze het meest gaan missen. Vanmorgen ben ik met de pups een voor een naar de hoofdstraat geweest en daar even laten wennen wat er langs kwam. Kippen, auto’s, bus, motoren en paarden maakt niet uit ze vonden het prima. Ze zijn vanaf vanmorgen 8:30 tot 14:30 uur buiten geweest. We hebben een tentje waar ze lekker in kunnen liggen. ‘s Avond mogen er twee mee naar de kamer om te wennen aan de televisie en even alleen rond te scharrelen. We hebben nu echt wel de handen vol aan. Maar we zullen ze zeker missen.

16 december 2020
Maandag naar de dierenarts geweest en alle hondjes zijn gezond! Heerlijk vrije hondjes. Thuis zijn ze nu heel vaak buiten en vandaag zijn we met ze het bos in geweest. Prachtig!

12 december 2020
Maandag zijn alle hondjes gechipt, erg vervelend vindt ik dit altijd. En dikke naald in het velletje van zo’n klein hondje. Maar niet een van de hondjes gaf een gil. Ik denk dat ik er meer last van had dan de hondjes. In de avond was een hondje wat lusteloos en heeft gebraakt, ontlasting ook wat dun en lusteloos. Even een poosje apart van de groep lekker warm houden in een handdoek, op mijn schoot en na een uurtje was er niets meer aan de hand. Gelukkig!

Lobke (oma) vindt de pups niet meer zo leuk. Wanneer ze in haar buurt komen begint ze te grommen en loopt weg. Toen de pups nog klein waren en niet zij nog zoveel liepen had ze controle over het hele stel. Nu niet meer, overal loopt wat. Saar is het speelkameraadje, ligt languit midden tussen de pups. En Faemke is de opruim- en verzorgende moeder. Wat wij vermoeden is dat Faemke door het opruimen van alle plasjes en poepjes donderdagmiddag onwel is geworden. Faemke kreeg last van spuitdiarree en overgeven wat weer leidde tot dat de pups ook vreselijk aan de dunne kwamen. Wat een werk hebben wij die avond en Jan middag al hiervan gehad. Faemke mocht niet meer de pups laten drinken. Ze had er ook geen zin in want ze was ziek, geen koorts maar echt niet lekker. Faemke wilde en kreeg geen eten meer, water als wij haar dat aanboden dronk ze. Op advies van de Dierenarts hebben we bouillon gemaakt van maken van pup brokjes en water, en dit aan de pups gegeven. De pups mochten natuurlijk niet uitdrogen. Heerlijk vonden ze dat! De puppykamer regelmatig voorzien van schone lakens. Gelukkig hadden we zoveel, dankzij alle mensen die de oude hoeslaken niet weggeven maar aan ons hebben gegeven. Uiteindelijk om 1:00 uur 's nachts was alles in de rust. Ik heb die nacht op de bank geslapen voor het geval dat Faemke nodig naar buiten moest. Vrijdagochtend was alles weer oké. Faemke was ook wee de oude. Heeft de pups gevoed en gelukkig de hondjes waren ook weer oké. Geen dunne poep enz., vrolijk, lekker spelen en veel slapen. Vanaf dat moment is Faemke ook minder gaan voeden. ‘s Nachts slaapt ze niet meer bij de pups, maar lekker weer bij Lobke en Saar. Ze laat de pups ook minder vaak drinken. Omdat ze 1 dag niet heeft gegeten en gedronken neemt gelijk de melkproductie neemt af. Ze krijgt nu ook veel minder brok wat ook helpt om de melkproductie te verminderen.
We hadden een afspraak bij de dierenarts voor de 1e puppyenting, maar deze hebben we verplaats naar maandag. Dit om de pups nog even wat extra weerstand te geven na wat donderdag is gebeurd en zo’n enting kan ook het weerstand verlagen. Vandaag zijn ze op en top weer zoals het hoort te zijn bij pups van 6 weken. Ze gaan na iedere voeding en als ze wakker worden naar buiten ('s nachts niet natuurlijk). Gaat weer supergoed! Nog twee weekjes en dan vliegen ze uit!

6 december 2020
Even een rustmoment om het verhaal van de hondjes bij te werken. Veel bezoek gehad, wel volgens de regels van de Covid-19! Gaat goed met de pups, krijgen nu ook vlees met brokjes, 3x per dag. En natuurlijk de melkbar van moeder Faemke is nog steeds populair. Ze gaan zolang het weer het toelaat lekker naar buiten en dat vinden ze heerlijk. Morgenochtend worden ze gechipt en vrijdag geënt. Dan zijn ze alweer 6 weken. We hebben de puppykamer veranderd in een echte speel- en slaapkamer. De bench staat er nu ook in.

28 november 2020
De pups groeien goed. Ze krijgen nu 1x per dag gekookt vers vlees erbij. Faemke voedt goed maar ik vond dat ze langzaam aan maar wat extra mochten hebben. Gewichten zitten nu rond de 1750 gram. Ze zijn erg ondernemend. Vanmorgen liepen ze onder/achter Faemke aan door hekje via het halletje zo naar buiten. Dapper! Ze spelen, stoeien en vanmiddag heb ik even met geluiden getraind, radio keihard aan en heerlijk gedanst, zodat ze wenen aan geluiden en bewegingen. Leuk om te zien hoe ze reageren. Ze reageren allen heel normaal, schrik, afwachtend totaal geen angst gedrag! Heerlijk!

23 november 2020
De tanden en kiezen zijn ook al door aan het komen. Arme Faemke! Vanmorgen hebben we de pup kamer klaar gemaakt zodat ze nu ook door de hele kamer kunnen lopen. Vannacht waren er steeds een paar uit de werpkist geklommen. Nu begint het echte werk! Gelukkig helpen Saar en Lobke Faemke mee om de pups schoon likken. Heerlijk toch! Vandaag zijn ze voor het eerst buiten geweest. Wat een feest! Geen angst, geen rillingen, maar heerlijk even 10 min. rond gescharreld in het zonnetje.

21 november 2020
3 Weken zijn ze alweer. De hondjes klimmen de kist al uit, dus extra voorzieningen getroffen om dit te voorkomen. Faemke voedt minder vaak maar je hoort de pups niet. Als er gevoed wordt dan is het ook heel heftig en daarna liggen moeder en kids heerlijk een poosje bij elkaar te snoezelen, kroelen en slapen. Er is een al rust hier in huis met alle honden. Wij vinden het erg wonderlijk, maar zeker heel erg mooi, dat Lobke, Faemke en Saar zo vredig en gemakkelijk met elkaar omgaan. Ze rennen en spelen weer heerlijk met z’n drieën zowel buiten als binnen. Wat zal dat straks wat zijn als de pups mee willen doen!

16 november 2020
Pups doen het goed! Lekker attent, blaffen, piepen, bewegen, drinken en slapen toch nog wel de meeste uren van de dag. Wat moet je er nog meer over zeggen…..Faemke doet het uitstekend! Het is haar 1e nestje maar een en al vol liefde en erg relaxt. Wat wij ook erg mooi vinden is hoe Faemke, Lobke en Saar met elkaar omgaan. Geen gesnauw o.i.d. Faemke laat wel de grens zien tot hoever ieder kan gaan. Maar ze accepteert veel!

12 november 2020
De pups zijn vandaag 2 weken, wat gaat de tijd snel! Ogen open, niet meer kruipen maar echt waggelend lopen. En ze maken nu ook echt geluid als ze wakker zijn. Faemke in de buurt komt van de pups is het een en al drukte. Als ze wakker zijn dan is het even met elkaar kroelen, bewegen, drinken en dan weer slapen. Faemke haar tepels zijn wat rood en ze heeft kleine irritatieplekje van de nageltjes van de pups. In het weekend even de nageltjes knippen. Dan krijgen ze ook hun 1e wormkuurtje.

10 november 2020
Gistermorgen zag ik bij enkele pups dat ze meer op de pootjes gingen staan en ook de koppies gingen omhoog. Dit houdt in dat bij die pups de oogjes open zijn. Vandaag hebben alle pups de ogen open. Ze gaan dan ineens veel meer bewegen en te lopen op 4 poten. Prachtig om te zien. Wanneer Faemke haar hoofd in de werpkist steekt is het een en al beweging en lawaai. Enkele pups maken al echt een blaf geluidje. De pups groeien lekker en met Faemke gaat het ook uitstekend!

7 november 2020
Gisteravond voor het eerst weer een rondje gewandeld met Faemke, ze was echt aan toe! Tot aan gisteren lag ze het meest van de dag nog bij  haar pups. Vandaag was dat anders, veel buiten en heerlijke wandeling gemaakt vanmiddag. Pups groeien lekker, bewegen al meer met hun hoofdjes omhoog en ze beginnen te lopen! Lobke lag vanmorgen al in de werpkist met de pups tegen haar aan. Ze heeft geen melk maar anders had ze het voeden zo over genomen van Faemke. Saar komt even kijken en likt de pups. Nog een paar dagen en dan liggen er 10 honden in de werpkist!

4 november 2020
Pups zijn nu 6 dagen oud. Ze groeien als kool en Faemke is een goede moeder. Af en toe gaat ze het “nest” verlaten om even een frisse neus te halen. Ik heb vannacht heerlijk weer in mijn eigen bed geslapen. Lobke en Saar mogen bij Faemke en de pups komen even snuffelen maar Faemke houdt ze wel in de gaten. Lobke is wat voorzichtig maar likt de pups ook wat Faemke goed vindt. Saar is een wat suikerballetje, denkt dat ze met de pups kan spelen. Faemke houdt haar dan ook extra in de gaten en dan als Saar te ver gaat dan zegt de lichaamstaal van Faemke genoeg zodat Saar stilletjes het hazenpad kiest.

1 november 2020
Faemke is bevallen op donderdag 29 oktober. Woensdagochtend begon ze te hijgen. Ze had wel een serene rust over haar heen. Niet graven, niet dingen stuk maken. Heel anders dan ik bij de andere bevallingen had meegemaakt.
De 1e pup is geboren rond middernacht en de laatste om 5:00 uur in de ochtend van donderdag 29 oktober. ‘t Was een fijne, vlotte bevalling!
Ze is bevallen van 9 pups, 5 reuen en 4 teven. Helaas is er op vrijdag een reutje en zaterdag nog een reutje overleden. Als fokker is vindt je dit vreselijk! Je doet wat je kunt, lijkt alles goed te gaan en dan merk je dat er toch iets niet goed is aan een pupje. Heerst ook wat onrust in het nest. Pups groeien niet zoals jij het graag ziet. Nadat het 2e reutje niet meer wilde kwam er gelijk rust. Faemke werd ook gelijk rustiger. Wanneer een pup dood is dan kun je deze niet gelijk bij de moeder weg halen. Faemke heeft nog een hele tijd het pupje verzorgd en pakte hem in de bek om bij de andere pups neer te leggen. Heel aandoenlijk en verdrietig! Pas na uren dat ze niet meer naar het dode pupje had omkeek en Faemke even buiten was heb ik de pup weggehaald.
Gaat nu heel goed! Pups groeien goed! Faemke is er stapelgek met ze. Haar moeder Lobke en halfzus mogen komen kijken bij de pups tot de rand van de werpkist. Saar begrijpt er niets van, als Faemke buiten is daagt Saar Faemke uit, maar daar is Faemke nog niet aan toe. Lobke weet heel goed wat er gebeurd is. Reageert ook meer op het geluid van de pups. Heeft respect en is ook zorgzaam voor Faemke. Als Faemke bij de pups ligt dan zie je haar kijken naar Saar en Lobke. Bij Saar is ze erg  alert en volgt haar. En bij Lobke is het een vertrouwde blik. Ik vertrouw erop dat het goed gaat komen met Lobke, Saar, Faemke en haar puppies!
 
3 oktober 2020
Faemke is drachtig! We verwachten dat eind oktober de pups geboren kunnen worden.

1 september 2020
Faemke is gisteren en vandaag gedekt door Guus. Het waren 2 prima dekkingen.

28 augustus 2020
Guus is vandaag door de vader van Luna bij ons gebracht. Hij blijft een poosje logeren.

17 augustus 2020
Faemke is loops!!

7 juli 2020
Vandaag hebben we bezoek gehad van Guus Jurre van ’t Hollandse Hout. Faemke zal wanneer ze loops wordt gedekt worden door Guus. We verwachten dan in het najaar een nestje.